Marketing Chain and Quality of Mackerel Tuna (Euthynnus affinis) Landed at Labuan Coastal Fishing Port

Dini Wahyuningsih, Ririn Irnawati, Dini Surilayani

Abstract


The highest fish production in Labuan Coastal Fishing Port (LCFP) is mackerel tuna which reached 41,953 ton (22.1%) of total production. Mackerel tuna is economical and perishable commodity. Therefore, it requires a good marketing chain to maintain its quality. The purpose of this research is to determine the marketing chain of mackerel tuna landed at LCFP; determine the marketing margins of each marketing agent; and analyze the quality of mackerel tuna from unloading ship to the consumer. This research was conducted in March-April 2019 at LCFP. This study used the survey method. While the methods used for quality testing of tuna are sensory (visual observations) or by organoleptic tests by parameters in the form of eye conditions, gills, meat and odor texture of fresh fish standards using a score sheet based on BSN. Checking the quality of fish is done at every marketing chain. Data analysis was carried out descriptively. The result show that there are four types of marketing chains in LCFP. The highest marketing margin obtained by outside trades (IDR 5,000 or 20%) on the fourth channel and the lowest margin sales obtained by main collectors on the second and third channels (IDR 2,000 or 8%). The longer the marketing chain, the lower the quality of mackerel tuna. 

Keywords


mackerel tuna, marketing chain, marketing margin, quality

Full Text:

PDF

References


Abdillah Z, Afrianto E, Kurniawati N. 2015. Evaluasi Penerapan Sanitasi Terhadap Risiko Keberadaan Histamin Pada Pengolahan Pindang Cakalang di Pelabuhan Ratu. Jurnal Perikanan Kelautan. 2(1):61-69.

Arinong AR dan Kadir E. 2008. Analisis Saluran dan Margin Pemasaran Kakao di Desa Timbuseng, Kecamatan Pattalassang, Kabupaten Gowa. Jurnal Agrisistem. 4(2):87-93.

[BSN] Badan Standardisasi Nasional. 2013. Pedoman Pengujian Sensori Pada Produk Perikanan. SNI 2729-2013. Jakarta: Badan Standardisasi Nasional. 15 hlm.

[DJPDSPKP] Direktorat Jenderal Penguatan Daya Saing Produk Kelautan dan Perikanan. 2018. Ekspor Tuna Cakalang Tongkol Indonesia 6 Tahun Terakhir (2012-2017) Kondisi dan Harapan. Dikutip dari https://kkp.go.id/djpdspkp/artikel/2746-ekspor-tuna-cakalangtongkolindonesia-6-tahun-terakhir-2012-2017-kondisi-dan-harapan. Diakses 28 Oktober 2018.

Hasibuan MAP. 2011. Pengendalian Mutu Ikan Laut Segar Unggulan Utama yang didaratkan di Pelabuhan Perikanan Samudera NizamZachman, Jakarta Utara [SKRIPSI]. Bogor: Departemen Pemanfaatan Sumbedaya Perikanan, Fakultas Perikanan Dan Ilmu Kelautan, Institut Pertanian Bogor. 126 hlm.

Metusalach, Kasmiati, Fahrul, Jaya I. 2014. Pengaruh Cara Penangkapan, Fasilitas Penanganan dan Cara Penanganan Ikan terhadap Kualitas Ikan yang dihasilkan. Jurnal Ipteks Pemanfaatan Sumberdaya Perikanan. 1(1):40-52.

Moeljanto R. 1992. Pengawetan dan Pengolahan Hasil Perikanan. Jakarta: Penebar Swadaya. 259 hlm.

Nurasa T dan Valeriana D. 2007. Analisis Usahatani dan Keragaan Marjin Pemasaran Bawang Merah di Kabupaten Brebes. Jurnal Akta Agrosa. 10(1):40-48.

Nuriati NK. 2017. Analisis Efisiensi Saluran Pemasaran Ikan Tongkol Hasil Tangkapan Nelayan di Desa Seraya Timur Kecamatan Karangasem. e-journal Jurusan Pendidikan Ekonomi. 10(2):1-11.

Sanger G. 2010. Mutu Kesegaran Ikan Tongkol (Auxis tazard) Selama Penyimpanan Dingin. Warta Wiptek. (35):39-43.

Sari MP, Bambang NA, Sardiyatmo. 2016. Analisis Distribusi Pemasaran Rajungan (Portunus pelagicus) di Desa Sukoharjo, Kabupaten Rembang, Jawa Tengah. Journal Of Fisheries Resources Utilization ManagementAnd Technology. 5(1):128-133.

Wangsadinata V. 2009. Sistem pengendalian Mutu Ikan Swanggi (Priacanthus macrachantus) Studi Kasus di CV. Bahari Express, Pelabuhan Ratu Sukabumi. [SKRIPSI]. Bogor: Departemen Pemanfaatan Sumberdaya Perikanan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Institut Pertanian Bogor. 90 hlm.

Wulandari. 2007. Tingkat Kebutuhan Es untuk Keperluan Penangkapan Ikan di Pelabuhan Perikanan Samudera Nizam Zachman Jakarta. [SKRIPSI]. Bogor: Departemen Pemanfaatan Sumbedaya Perikanan, Fakultas Perikanan Dan Ilmu Kelautan, Institut Pertanian Bogor. 117 hlm.




DOI: http://dx.doi.org/10.33512/jpk.v9i1.7078

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


idnslotslot hokiturbox500bri4dscatter biruscatter hitamakun pro jepangmpo77turbox500turbox1000ninja cheatbtn4dkucing oren hackbajak scatterrobopragmademon vip cheatbtn4dcasino onlinerobot merah hack

                  

 

Creative Commons License
Akun gacor auto maxwin adalah sebuah istilah yang mengacu pada keberuntungan meraih scatter hitam slot mahjong secara beruntun hingga selalu dianggap gampang jp saat bermain slot. Fitur akun gacor dibuat khusus memiliki teknologi terbaru melewati proses rumusan panjang untuk memunculkan bonus scatter hitam terus menerus
Jurnal Perikanan dan Kelautan [JPK] is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright @ Universitas Sultan Ageng Tirtayasa [Untirta]. All rights reserved