QUALITY OF FRESH MACKAREL TUNA WITH PINEAPPLE JUICE ON BACTERIAL INHIBITION TEST AND ORGANOLEPTIC TEST
Abstract
Full Text:
PDFReferences
Adine, A. A., Wulandari, E., & Utama, D. T. (2023). Karakteristik Mikrobiologi (Total Bakteri, Total Yeast) dan pH Produk Susu Kurma Selama Penyimpanan Suhu Rendah (4-6°C). Jurnal Teknologi Hasil Peternakan, 4 (1), 31.
Anggraini, D., Rahmides, W. S., & Malik, M. (2012). Formulasi Sabun Cair dari Ekstrak Batang Nanas (Ananas comosus. L ) untuk Mengatasi Jamur Candida albicans. Jurnal Penelitian Farmasi Indonesia, 1(1), 30–33.
Fatich, M. F. N. Al, Setyastuti, A. I., Kresnasari, D., & Sarmin, S. (2023). Identifikasi Tingkat Kesegaran Ikan Tongkol (Euthynnus sp.) Di Pasar Bumiayu, Kabupaten Brebes. Journal of Marine Research, 12 (3), 511–518.
Fitri, Z. E., Sahenda, L. N., Holili, R. S. A., & Rukmi, D. L. (2023). Perhitungan Koloni Bakteri Susu Segar Pada Ruang Warna Ycbcr The Calculation Of Fresh Milk Bacteria Colony In Ycbcr Color Space. Jurnal Ilmiah NERO, 8(2), 87–96.
Khuluq, M. H. N. H., Wardatun, S., & Wiendarlina, I. Y. (2015). Uji Toksisitas Sari Buah Dan Bonggol Nanas (Ananas comosus (L.) Merr) Terhadap Larva Udang (Artemia salina leach). Jurnal Farmasi, 1–9.
Lestari, D., Claudya, T., & Pramitasari, R. (2019). Stabilitas Mikrokapsul Lactobacillus acidophilus Atcc 314 Terhadap Pemanasan Dan Penyimpanan Dalam Selai Buah Nanas Rendah Gula. Jurnal Teknologi Dan Industri Pangan, 30 (2), 127–132.
Lokollo, E., & Mailoa, M. N. (2020). Teknik Penanganan Dan Cemaran Mikroba Pada Ikan Layang Segar Di Pasar Tradisional Kota Ambon. JPHPI, 23, 103–111.
Maulidah, N., & Wahidah, F. F. (2021). Metode Perbanyakan Azotobacter sp. dengan Media Cair di Kantor Koordinator PTPH Bojonegoro. Jurnal Matematika & Sains, 1(2), 75–80.
Mumpuni, F. S., & Hasibuan, S. (2018). Prevalensi Mikroba Pada Produk Pindang Tongkol Skala Ukm Di Pelabuhan Ratu, Sukabumi. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 21(3), 480–485.
Ngginak, J., Romode, M. E., Sampe, R., & Manalu, T. S. J. (2023). Identifikasi Nematoda pada Ikan Tongkol (Euthynnus affinis) di Pelabuhan Ikan Oeba. Jurnal Pendidikan Biologi, 11 (2), 185–191.
Nihe, A., Husain, R., Mile, L., Teknologi, J., Perikanan, H., Perikanan, F., & Kelautan, I. (2022). Lama Penyimpanan dan Kesegaran Ikan Nila dengan Pengawet Larutan Kulit Nanas. Jurnal Ilmiah Perikanan Dan Kelautan, 10(3).
Purwaningsih, I. (2017). Potensi Enzim Bromelin Sari Buah Nanas (Ananas comosus l.) Dalam Meningkatkan Kadar Protein Pada Tahu. Jurna Teknologi Laboratorium, 6 (1), 39–46.
Rikawati, A. M., Dewi, Y., & Lestari, O. A. (2018). Kajian Formulasi Puree Daging Dan Puree Empulur Nanas (Ananas comosus (L) Merr) Dalam Pembuatan Cookies. Jurnal UNTAN, 1–11.
Riska, O. A., Prastiwi, R., Halin, H., & Hildayanti, S. K. (2023). Pelatihan Pengolahan Pangan Lokal Berbahan Baku Nanas Program MBKN KKN Tematik Indo Global Mandiri. Jurnal Pengabdian Mandiri, 2 (1), 291–300.
Setyastuti, A. I., Prasetyo, D. Y. B., Kresnasari, D., Ayu, N., & Andhikawati, A. (2021). Karakteristik Kualitas Ikan Tongkol (Euthynnus affinis) Asap Dengan Asap Cair Bonggol Jagung Selama Penyimpanan Beku. Jurnal Akuatika Indonesia, 6 (2).
Sulistijowati, R., Ladja, T. J., & Harmain, R. M. (2020). Perubahan Nilai pH dan Jumlah Bakteri Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Hasil Pengawetan Larutan Daun Matoa (Pometia pinnata). Media Teknologi Hasil Perikanan, 8(2).
Suprayitno, E. (2020). Kajian Kesegaran Ikan Dipasar Tradisional Dan Modern Kota Malang. Jurnal Of Fisheries and Marine Seriech, 4 (2), 289–295.
Vatria, B. (2020). Penanganan Hasil Perikanan (Fishery Product Handling).
Wicaksono, A., Rostini, I., Rostika, R., & Pratama, R. I. (2021). The Effect of Additional Cayenne (Ananas comosus [L]. Merr) Solution on the Prefferencelevel Red Tilapia Shredded. Asian Journal of Fisheries and Aquatic Research, 1–8.
Zulaihah, L., Nur, I., & Marasabessy, A. (2018). Program Pendinginan Ikan pada Kelompok Pedagang Pasar Pelelangan Muara Baru Jakarta Utara. Snppm, 261–265.
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Tools
Published by:
Faculty of Agriculture, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
Managed by: Marine Sciences Study Programe, Faculty of Agriculture, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
Address: Jl. Raya Palka No.Km.3, Sindangsari, Pabuaran, Serang, Banten 42163
Email: [email protected]
JURNAL is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.