Adaptation Test Of Sweet Potato (Ipomoea batatas L. (LAM)) Cilembu Variety In South Sumatra
Abstract
Adaptation Test of Sweet Potato (lpomoea batatas L. (Lam)) variety Cilembu in Ogan Ilir, South Sumatra was conducted to see if sweet potato var. Cilembu was planted in Ogan llir area is be able to form tubers and has a higher sugar content compared to local varieties in Ogan Ilir South Sumatra. This research was carried out in the Agroteknopark area located in the village Bakung, North Indralaya, Ogan Ilir, on April 2017 to September 2017. This study used a Randomized Block Design, consisting of four clones and six replications. To find out the differences in each variety, group comparison tests were carried out using the orthogonal contrast method. From the results of the study it can be concluded that the highest plant lenght of the local variety were obtained from the Purple variety. The highest plant length of Cilembu variety obtained from the Rancing variety. The highest diameter of tubers of Local variety plant was obtained from Orange variety 9.8 cm, while the highest diameter of Cilembu variety was 5.9 cm (Rancing variety). The highest weight of tubers from local varieties were obtained from Orange variety, namely 1.39 kg plant-1 or 34.79 tons ha-1. The highest Cilembu varieties obtained from Rancing variety were 1.2 kg plant-1 or 21.67 tons ha-1, the highest weight of biomass per plant at the highest L vs C ratio was obtained from the Cilembu Rancing variety of 4.9 kg. On parameter of dry biomass weight, the higher L vs C ratio was obtained from the Cilembu Rancing variety which was 0.73 kg.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Adrianus, 2012. Pertumbuhan Dan Hasil Tiga Varietas Ubi Jalar (Ipomoea Batatas L.) Pada Tinggi Petakan Yang Berbeda. Diakses dari : ejournal.unmus.ac./index.php/agricola/article/view/104. Pada tanggal 15 mei 2018.
Agrotechnopark, 2015. Keadaan Umum Wilayah Agrotechnopark Sumatera Selatan.
Astuti, Indah mega dan Rustanti, Ninik. 2014. Kadar Protein Gula Total, Total Padatan,Viskositas Dan Nilai PH Es Krim Yang Di Subtitusi Inulin Umbi Gembili (Dioscorea Esculenta). Diakses dari : https://www.google.co.id/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://media.neliti.com/media/publications/94524-ID-kadar-protein-gula-total-total-padatan-v.pdf&ved=2ahUKEwiliquYo93ZAhWIlpQKHfeXDRgQFjACegQICRAB&usg=AOvVaw2HHoqmCV7BFfYlm2SFazqt. Pada tanggal 6 maret 2018.
Anonim, 2010. Panduan Lengkap Cara Budidaya Ubi Jalar. Diakses dari: http://agroteknologi.web.id/panduan-lengkap-cara-budidaya-ubi-jalar/, pada tanggal 01 Mei 2016.
Hanafiah, Kemas Ali. 2010. Rancangan Percobaan. Raja Grafindo Persada. Jakarta. Diakses dari : http://lib.ui.ac.id.>file>metadata-20343278. Pada tanggal 01 Mei 2016.
Jedeng, Iwayan. 2011. Pengaruh Jenis dan Dosis Pupuk Oraganik Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Ubi Jalar (Ipomoea Batatas (L.)Lamb.) Var Lokal Ungu. Diakses dari : https://scholar.google.co.id/scholar?q=brangkasan+ubi+jalar&hl=id&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ved=0ahUKEwj5kdG017nZAhVGGJQKHSPjAOIQgQMIIjAA. Pada tanggal 14 Februari 2018.
Jusuf, m., Ginting, Erliana., Joko S, Utomo dan Yulifianti, F. 2002. Potensi Ubi jalar Ungu Sebagai Pengganti Pangan Fungsional. Iptek Tanaman Pangan vol.6. no. 1. 2011. Diakses dari : http://pangan.litbang.pertanian.go.id>09-erliana. Pada tanggal 01 Mei 2016.
Karuniawan, Agung dan Budi Waluyo. 2012. Petunjuk Teknis Budidaya Ubi Jalar di Bawah Tegakan. Prosiding “Inovasi Pengelolaan Hutan Lestari Berbasis Hasil Hutan Non kayu-Pemberdayaan Masyarakat” Fakultas Kehutanan, Universitas Gadjah Mada, 12-15 Juni 2012. Diakses dari : https://scholar.google.com/citations?view_op=view_citation&hl=en&user=pweVOKIAAAAJ&citation_for_view=pweVOKIAAAAJ:d1gkVwhDpI0C. Pada tanggal 01 Mei 2016.
Karuniawan, Agung., Budi Waluyo dan Haris Maulana. 2011. Status Budidaya Ubi Jalar Varietas Neerkom dan Eno di Sentra Produksi Ubi Jalar Cilembu Kabupaten Sumedang. Diakses dari : Https://ubrawijaya.academia.edu/Budiwaluyo_UB. Pada tanggal 01 Mei 2016.
Mayastuti, Aas. 2002. Pengaruh Penyimpanan dan Pemanggangan Terhadap Kandungan Zat Gizi dan Daya Terima Ubi Jalar (Ipomoea batatas (L). Lam) Cilembu. Skripsi. Jurusan Gizi Masyarakat dan Sumberdaya Keluarga. Fakultas Pertanian. Institut Pertanian Bogor. Bogor. Diakse dari : http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/13042. Pada tanggal 01 Mei 2016.
Mukminah, Faridatul. 2010. Respon Beberapa Varietas Umbi Ubi Jalar (Ipomoea batatas L.(Lam.)) Lokal Sumatera Selatan terhadap Kekeringan. Prosiding Seminar Nasional “Hasil – Hasil Riset Untuk Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat” Palembang, 13-14 Desember 2010
Mukminah, Faridatul. 2012. Evaluasi Beberapa Varietas Umbi Ubi Jalar (Ipomoea batatas L.(Lam.) Yang Tahan Kering dari Berbagai Daerah di Sumsel. Prosiding Simposium dan Seminar Bersama PERAGI-PERHORTI-PERIPI-HIGI “Mendukung Kedaulatan Pangandan Energi yang Berkelanjutan” IPB International Convention Center Bogor, 1-2 mei 2012.
Rukmana, Rahmat. 2005. Ubi Jalar: Budidaya dan Pasca Panen. Cetakan ketujuh. Penerbit Kanisius. Yogyakarta. Diakses dari : http://books.google.co.id/books/about/ubi-jalar-budi-daya-dan-pascapanen.html?=8gajhcifycC&hl=id. Pada tanggal 01 Mei 2016.
Sastrosupadi, Adji. 1995. Rancangan Percobaan Praktis Bidang Pertanian. Halaman 23. Penerbit Kanisius. Diakses dari : books.google.co.id/books?id=8nbZpVwSKpEC&printsec=frontcover&hl=id#v=onepage&q&f=false. Pada tanggal 15 mei 2018.
Suriawiria, Unus. 2001. Ubi Jalar. Diakses Dari: http://www.pikiranrakyatonline.com/12 September 2011. pada tanggal 01 Mei 2016.
Yulius, wijanarko 2007. Kesesuaian Lahan untuk Tanaman Ubi Cilembu di Kecamatan Jatisrono Kabupaten Wonogiri. Diakses dari : http://core.ac.uk.>download>pdf. Pada tanggal 01 Mei 2016.
DOI: http://dx.doi.org/10.33512/jur.agroekotetek.v14i2.17335
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 Jurnal Agroekoteknologi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
INDEXED BY:
View My Stats
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.