Proposed management of nata de coco production waste with green productivity (Case study in UKM Usaha Tani Lebak)

I Gusti Ayu Friskayani, Lely Herlina, Yusraini Muharni, Bobby Kurniawan, Muhammad Adha Ilhami, Shanti Kirana Anggraeni

Abstract


UKM Tani Lebak is an industry that processes coconut water into nata de coco. During production, water use could be more efficient. Apart from that, there are also rejected products and production waste that pollute the environment. So, based on this, it is necessary to measure and evaluate productivity and environmental performance. This research aims to determine the value of productivity and the green productivity index (GPI) and to propose alternative improvement solutions to increase productivity and reduce environmental impacts. The method used to solve this problem is green productivity, starting with calculating material balance during production, then creating green value stream mapping and calculating GPI. The calculation results show that the productivity value moved from 1.335 to 1.336. UKM Tani Lebak can use three alternative solutions to increase productivity while reducing environmental impacts. The best alternative is to combine the neutralization and washing processes, which produces a GPI from 0.6882 to 0.927. This value shows a better ratio of productivity to environmental impact.

Keywords


Green Productivity; Green Productivity Index; Productivity; Nata de Coco

Full Text:

PDF

References


Kementerian Perindustrian Republik Indonesia. (2021). Dongkrak Ekonomi Nasional, Kontribusi Sektor Industri Agro Lampaui 50%, Kementerian Perindustrian, available in https://www.kemenperin.go.id/artikel/22788/Dongkrak-Ekonomi-Nasional,-Kontribusi-Sektor-Industri-Agro-Lampaui-50, available on (5 Juli 2023).

Cahyanningsih, H. (2019). Analisis Peranan Agroindustri Terhadap Perekonomian Provinsi Jawa Timur, Thesis dissertation, Jurusan Ekonomi Pembangunan., Universitas Jember, Jember.

Said, N. I. & Widayat, W. (2019). Uji Kinerja Pengolahan Air Limbah Industri Nata de Coco dengan Proses Lumpur Aktif, Jurnal Air Indonesia, Vol. 11, No. 2, Pp. 49 – 59.

Sari, W. M. (2015). Pengolahan Air Limbah Rumah Sakit Muhammadiyah Palembang (RSMP) dengan Sistem Biofilter Anaerob-Aerob, Jurnal Distilasi, Vol. 1, No. 1, Pp. 7 – 18.

Muhammad, Anwar, & Adriana. (2014), Upaya Peningkatan produktivitas Kinerja Lingkungan dengan Pendekatan Green Productivity pada Pabrik Kelapa Sawit PT. Mopoli Raya, Malikussaleh Industrial Engineering Journal, Vol. 3, No. 2, Pp. 10 – 15.

Yanuan, N. (2011). Peningkatan Produktivitas pada Perusahaan dengan Menggunakan Multifactor Productivity Measurement Method, Thesis dissertation, Jurusan Teknik Industri, Universitas Islam Indonesia., Yogyakarta.

Kulsum, Rahman, R.F., & Febianti, E. (2021). Identification and Proposed Strategy for Minimizing Defects Using The Lean Six Sigma Method in The Pallet Production Process. TEKNIKA: Jurnal Sains dan Teknologi, Vol. 17, No. 01, Pp. 89 – 94.

Ridwan, A., Arina, F., & Permana, A. (2020). Peningkatan Kualitas dan Efisiensi pada Proses Produksi Dunnage Menggunakan Metode Lean Six Sigma. TEKNIKA: Jurnal Sains dan Teknologi, Vol. 16, No. 02, Pp. 186 – 199.

Koswara, S., Purba, M., & Sulistyorini, D. (2017). Buku Modul Produksi Pangan untuk Industri Rumah Tangga: Nata de Coco dalam Kemasan, ed. 1, Jakarta: Direktorat Pemberdayaan Masyarakat dan Pelaku Usaha Deputi Bidang Pengawasan Pangan Olahan Badan Pengawas Obat dan Makanan.

Permata, N. (2022). Pengukuran Produktivitas pada UKM Tahu dengan Metode Green Productivity, Thesis dissertation, Jurusan Teknik Industri, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa., Cilegon.

Kardiyono, Marimin, Indastri, N. S., & Yuliasih, I, & Pramuhadi, G. (2018). Strategi Peningkatan Produktivitas dan Kualitas Kedelai Lokal dengan Pendekatan Produktivitas Hijau, Jurnal Teknologi Industri Pertanian, Vol. 28, No. 3, Pp. 342 – 353.

Fitri, J. L., Setyanto, N. W., & Riawati, L. (2015). Peningkatan Produktivitas dan Kinerja Lingkungan Menggunakan Pendekatan Green Productivity pada Proses Produksi Pupuk Organik, Jurnal Rekayasa dan Manajemen Sistem Industri, Vol. 3, No. 2, Pp. 363 – 374.

Permadi, E. (2012). Penerapan Green Productivity sebagai Upaya untuk Meningkatkan Produktivitas dan Kinerja Lingkungan (Air Tanah) melalui Usaha Waste Reduction pada Bagian Mixing di PT SIMNU, Thesis dissertation, Jurusan Teknik Industri, Institut Teknologi Telkom., Bandung.

Indrawijaya, C. P. (2019). Sarana Mencuci Peralatan Makan dengan Filter Air untuk Pedagang Kaki Lima Bertenda, Thesis dissertation, Jurusan Desain Produk, Universitas Kristen Duta Wacana., Yogyakarta.

Yudo, S. (2018). Upaya Penghematan Air Bersih di Gedung Perkantoran (Studi Kasus : Penghematan Air di Gedung Kantor BPPT), Jurnal Teknologi Lingkungan, Vol. 19, No. 1, Pp. 97 – 106.




DOI: http://dx.doi.org/10.62870/tjst.v20i1.22680

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Teknika: Jurnal Sains dan Teknologi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License

Teknika: Jurnal Sains dan Teknologi is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.