STUDI KESESUAIAN LAHAN TERHADAP SUKUN (Artocarpus sp.) DI KOTA TARAKAN, KALIMANTAN UTARA

Ari Raharjo, Tety Elida, Djoko Prajitno

Abstract


North Kalimantan became a province in 2012. This relatively newly established province experienced a shortage of rice supply of 28.79 thousand tons / year. To overcome this, the Provincial Government of North Kalimantan brought rice from other provinces and carried out a diversification program for food sources of carbohydrates, namely breadfruit. Breadfruit production in the province reached 167.00 tons but the level of production of these plants in the city of Tarakan has decreased since 2013. This study aims to analyze the suitability of land to the growth of breadfruit plants in Tarakan City. The study was conducted in February 2019 in Juata Kerikil Village, Tarakan Utara District, Tarakan City, North Kalimantan Province. The research method was carried out by the field survey method by taking 2 soil samples and laboratory analysis. Observation of the sample is carried out at the top and bottom of soil layers. The parameter measured is the land suitability parameter. The results of the analysis show that the soil in the city of Tarakan is unsuitable land (N) with the soil texture and soil depth limiting factors.


Keywords


breadfruit, land suitability, Tarakan

Full Text:

PDF (Indonesian)

References


Adinugraha Hamdan Adma dan Noor Khomsah Kartikawati. 2012. Variasi Morfologi dan Kandungan Gizi Buah Sukun. Wana Benih Volume 13 No. 2, 99 – 106.

Admin. 2019. Mentan Tetapkan Kaltara Bagian Kawasan Pertanian Nasional. https://kaltarabisnis.co. Diunduh 27 Agustus 2019.

BPS Kaltara. 2018. Kalimantan Utara dalam Angka 2017. Biro Pusat Statistik Kalimantan Utara.

Hamdan Adma Adinugraha dan Noor Khomsah Kartikawati. 2012. Variasi Morfologi dan Kandungan Gizi Buah Sukun. Wana Benih Volume 13 No. 2, hal 99 – 106.

Hardjowigeno, S. 1987. Ilmu tanah. Edisi revisi. MSP. Jakarta. 227 h.

Kumalasari Sisca Winda, Jauhari Syamsiyah, dan Sumarno. 2011. Studi Beberapa Sifat Fisika dan Kimia Tanah Pada Berbagai Komposisi Tegakan Tanaman di Sub Das Solo Hulu. Sains Tanah – Jurnal Ilmiah Ilmu Tanah dan Agroklimatologi Volume 8 No. 2, hal 119-124.

Lubis Mirna Rahmah. 2012 Hidrolisis Pati Sukun dengan Katalisator H2SO4 untuk Pembuatan Perekat. Jurnal Rekayasa Kimia dan Lingkungan Volume 9 No. 2, hal 62 – 67. ISSN 1412-5064.

Maharani Endang Triwahyuni, Ana Hidayati Mukaromah, Jatmiko Susilo. 2012. Analisis Kalium Dan Prosentase Daya Larut Calsium Oksalat Oleh Kalium Dalam Air Teh Daun Sukun (Artocarpus altilis). Seminar Hasil-Hasil Penelitian – LPPM UNIMUS ISBN : 978-602-18809-0-6. Hal 196 – 202.

Mansyur Nur Indah. 2011. Pola Pemupukan dan Pemulsaan pada Budidaya Sawi Etnik Toraja di Pulau Tarakan. Prosiding Seminar Nasional Budidaya Pertanian: Urgensi dan Strategi Pengendalian Alih Fungsi Lahan Pertanian. P 24-35. ISBN 978-602-19247-0-9.

Manurung Jordy M, Budi Utomo, Afifuddin Dalimunthe. 2015. Sebaran Sukun dan Persepsi Masyarakat Terhadap Sukun (Artocarpus communis Forst) pada Daerah Tangkapan Air Danau Toba di Nagori Purba Saribu Kecamatan Haranggaol Horison Kabupaten Simalungun. Peronema Forestry Science Journal Volume 4, No 4.

Medikasari, Siti Nurdjanah, Neti Yuliana, Naomi Lintang CS. 2009. Sifat Amilografi Pasta Pati Sukun Termodifikasi Menggunakan Sodium Tripolifosfat. Jurnal Teknologi Industri dan Hasil Pertanian Volume 14, No. 2.

Minardi Slamet, Joko Winarno, dan Abror Hanif Nur Abdillah. 2009. Efek Perimbangan Pupuk Organik Dan Pupuk Anorganik Terhadap Sifat Kimia Tanah Andisol Tawangmangu dan Hasil Tanaman Wortel (Daucus carota L.). Sains Tanah – Jurnal Ilmu Tanah dan Agroklimatologi Volume 6 No. 2, hal 111-116.

Murtilaksono Kukuh, Witjaksana Darmosarkoro, Edy Sigit Sutarta, Hasril Hasan Siregar, dan Yayat Hidayat. 2009. Upaya Peningkatan Produksi Kelapa Sawit melalui Penerapan Teknik Konservasi Tanah dan Air. Jurnal of Tropical Soil Volume 14 No. 2, hal 135-142. ISSN 0852-257X.

Nasjono Judi K. 2010. Pola Penyebaran Salinitas Pada Akuifer Pantai Pasir Panjang, Kota Kupang, NTT. Jurnal Bumi Lestari, Volume 10 No. 2, hal 263 – 269.

Nursyamsi D., Setyorini. 2009. Ketersediaan P Tanah-Tanah Netral dan Alkalin. Jurnal Tanah dan Iklim No. 30. ISSN 1410 – 7244.

Rakhmawati FKR, Rimbawan, Leily Amalia. 2011. Nilai Indeks Glikemik Berbagai Produk Olahan Sukun (Artocarpus altilis). Jurnal Gizi dan Pangan volume 6 No. 1, hal 28–35.

Rosipah Sitti, Burhan, Umi Purwandari. 2013. Preferensi Konsumen Terhadap Pancake dari Tepung Sukun. Agrointek Volume 7, No.1.

Setiani Wini, Tety Sudiarti, Lena Rahmidar. 2013. Preparasi Dan Karakterisasi Edible Film Dari Poliblend Pati Sukun-Kitosan. Jurnal Valensi Volume 3, No.2.

Stevanus Charlos Togi, Jamin Saputra, dan Thomas Wijaya. 2015. Peran Unsur Mikro Bagi Tanaman Karet. Warta Perkaretan Volume 34 No. 1, hal 11-18.

Sugiharto Eko, Christian Widya Purnama Setyabudi, Endang Astuti. 2014. Kajian Total Daya Tampung Beban Pencemaran Harian Menggunakan Pemodelan Qual2k untuk Pencemar BOD, TSS, Ammonia, Fosfat dan Nitrat di Sungai Kampung Bugis. Jurnal Manusia dan Lingkungan Volume 21 No 1.

Sukandar Dede , Anna Muawanah, Eka Rizki Amelia dan Widad Basalamah. 2014. Karakteristik Cookies Berbahan Dasar Tepung Sukun (Artocarpus communis) Bagi Anak Penderita Autis. Valensi Volume. 4 No. 1, hal 13-19. ISSN : 1978 – 8193.

Supriati Yati. 2010. Sukun sebagai Sumber Pangan Alternatif Substitusi Beras. Iptek Tanaman Pangan Volume 5 No. 2, hal 219-231.

Sutrisno Adi, Hariadi Kartodihardjo, Dudung Darusman, Bramasto Nugroho. 2011. Jenis Vegetasi Dan Karakteristik Lahan Di Kawasan Hutan Lindung Pulau Tarakan. Jurnal Hidrolitan Volume 2 No. 3, hal 115-123. ISSN 2086-4825.

Utomo Budi. 2010. Pengaruh Bioaktivator terhadap Pertumbuhan Sukun (Artocarpus communis Forst) dan Perubahan Sifat Kimia Tanah Gambut. Jurnal Agronomi Indonesia Volumeume 38 no. 1 hal 15 – 18.

Widowati Sri. 2009. Prospek Sukun (Artocarpus communis) sebagai Pangan Sumber Karbohidrat dalam Mendukung Diversifikasi Konsumsi Pangan. Majalah Pangan Edisi no. 56/XVIII Oktober-Desember, hal 67-75.

Wulandari Fauzia Kusuma, Bhakti Etza Setiani, Siti Susanti. 2016. Analisis Kandungan Gizi, Nilai Energi, dan Uji Organoleptik Cookies Tepung Beras dengan Substitusi Tepung Sukun. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan Volume 5 no 4.




DOI: http://dx.doi.org/10.33512/jat.v13i1.7350

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Ari Raharjo, Tety Elida, Djoko Prajitno

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Editorial Office

Jurnal Agribisnis Terpadu

Universitas Sultan Ageng Tirtayasa

Jl. Raya Palka KM. 03 Sindangsari, Kecamatan Pabuaran, Kabupaten Serang,

Provinsi Banten 42163 Telp. (0254) 3204321

Email: [email protected]