PENGARUH PEMBERIAN BERBAGAI KONSENTRASI GIBBERELLIC ACID DAN JENIS VARIETAS TERHADAP PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN CABAI RAWIT (Capsicum frutescens L.)

Imas Rohmawati, Dewi Hastuti, Purwati .

Abstract


The research was aimed to know the effect of the gibberellic acid concentrations and types of varieties on the growth and yield of cayenne pepper (Capsicum frutescens L.). Research was conducted from November 2017 until April 2018 in Ciruas Village, Ciruas District, Serang Regency, Banten Province. This research used Randomized Completely Block Design with two factors and three replications. The firs factor was concentration of gibberellic acid (GA3)  wich consisted five levels namely G0=0 ppm, G1=10 ppm, G2=20 ppm, G3=30 ppm, G4-40 ppm. The second factors was  types of varieties wich consisted two levels namely V1=Hybrids (Pelita), V2=Non Hybrids (Tripang). The parameters observed were plant height, number of leaves, Flowering age, number of flowers, percentage of fall flowers, age of fruit harvest, number of fruits and  the weight of fruit. The result showed that the concentration of GA3  has no significant effect on all parameters. Type of varieties gave significant effect on plant height, number of leaves, flowering age, number of flowers and age of fruit harvest. Type of varieties V1 (hybrids) gave the average on the number of leaves 6  weeks after planted (92,07 sheet), flowering age (42,13 day after planting), and age of fruit harvest (90,26 day after planting). There was no interaction between concentration of GA3 and types of varieties on all parameters.

 

Keyword: Cayenne pepper, Concentration of GA3, Types of varieties

Keywords


tanaman

Full Text:

PDF

References


Arifin, Z., P. Yudono, dan Toekidjo. 2014. Pengaruh Konsentrasi GA3 terhadap Pembungaan dan Kualitas Benih Cabai Merah Keriting (Capsicum annum L.). Jurnal Vegetalika. Vol. 1 (4): 141-153.

Badan Pusat Statistik Provinsi Banten. 2016. Produksi Tanaman Hortikultura Provinsi Banten 2015. Badan Pusat Statistik Provinsi Banten. Serang. 113 hal.

Budiarto, K., dan S. Wuryaningsih. 2007. Respon Pembungaan Beberapa Kultivar Anthurium Bunga Potong. Jurnal Agritop. Vol. 26 (2): 51-56.

Ganefianti, D.W., A.N. Yulian, dan Suprapti. 2006. Korelasi dan Sidik Lintas antara Pertumbuhan, Komponen Hasil dan Hasil dengan Gugur Buah pada Tanaman Cabai. Jurnal Akta Agrosia. Vol. 9 (1): 1-6.

Gardner, F.P., R.B. Pearce, dan R.L. Mitchell. 2008. Fisiologi Tanaman Budidaya. Penerjemah: H. Susilo. UI-Press. Jakarta. 428 hal.

Haidar, Z. 2011. Si Cantik Rosella - Bunga Cantik Kaya Manfaat. Edumania. Jakarta.

Hapsari, R., D. Indradewa, dan E. Ambarwati. 2017. Pengaruh Pengurangan Jumlah Cabang dan Jumlah Buah terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tomat (Solanum Lycopersicum L.). Jurnal Vegetalika. Vol. 6 (3): 37-49.

Harjadi, S.S. 2009. Zat Pengatur Tumbuh. Cetakan ke 1. Penebar Swadaya. Jakarta. 76 hal.

Haryantini, B.A., dan M. Santoso 2001. Pertumbuhan dan Hasil Cabai Merah (Capsicum annum) pada Andisol yang Diberi Mikrorza, Pupuk Fosfor dan Zat Pengatur Tumbuh. Jurnal Biosain. Vol. 1 (3): 50-57.

Hayati, E., T. Mahmud, dan R. Fazil. 2012. Pengaruh Jenis Pupuk Organik dan Varietas terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Cabai (Capsicum annum L.). Jurnal Floratek. No. 7: 173-181.

Hermansyah, Y., Inoriah, E. 2009. Penggunaan Pupuk Daun dan Manipulasi Jumlah Cabang yang Ditinggalkan pada Panen Kedua Tanaman Nilam. Jurnal Akta Agrosia. Vol. 12 (2): 194-203.

Marliah, A., M. Nasution dan Armin. 2011. Pertumbuhan dan Hasil Beberapa Varietas Cabai Merah pada Media Tumbuh yang Berbeda. Jurnal Floratek. No. 6: 84-91.

Mejaya, I.M.J., A. Krisnawati, dan H. Kuswantoro. 2010. Identifikasi Plasma Nutfah Kedelai Berumur Genjah dan Berdaya Hasil Tinggi. Jurnal Buletin Plasma Nutfah. Vol. 16 (2): 113-117.

Redaksi Trubus. 2016. Cabai. Trubus Swadaya. Depok. 128 hal.

Rukmana, R. 2005. Usaha Tani Jagung. Kanisius. Yogyakarta.

Setiadi. 2005. Bertanam Cabai. Cetakan ke 24. Penebar Swadaya. Jakarta. 196 hal.

Sujitno, E., dan M. Dianawati. 2015. Produksi Panen Berbagai Varietas Unggul Baru Cabai Rawit (Capsicum frutescens) di Lahan Kering Kabupaten Garut, Jawa Barat. Pros. Sem Nas Masy Biodiv Indon. Vol. 1 (4): 874-877.

Yeni, T., dan Mulyani. 2014. Pengaruh Induksi Giberelin terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Cabai Merah (Capsicum annum L.) sebagai Sumber Belajar Biologi. Jurnal Pendidikan Biologi. Vol. 5 (1).

Zulfahmi, R., M.K. Bangun, dan Rosmayati. 2013. Respon Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Jagung (Zea mays L.) Varietas Nonhibrida dan Hibrida terhadap Pemberian Bokashi dan Pupuk Kalium. Jurnal Agroekoteknologi. Vol. 1 (3).




DOI: http://dx.doi.org/10.33512/j.agrtek.v10i2.5820

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2019 Jurnal Agroekoteknologi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

INDEXED BY:

      

 

   crossref-logo-landscape-200 


View My Stats Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.