REDUCTION OF TSS AND COD IN RESTAURANT WASTEWATER USING NATURAL COAGULANT FROM KEPOK BANANA PEEL POWDER

Mutiara Fajar, Iis Mulyani, Andika Munandar

Abstract


Wastewater from restaurant activities contains organic compounds such as carbohydrates, proteins, fats, and oils that can pollute and damage the environment. Therefore, further research is needed to prevent this pollution. This study aims to analyse the characteristics of restaurant wastewater and utilise kapok banana peel waste as a natural coagulant to reduce TSS (total suspended solid) and COD (chemical oxygen demand) concentrations in the wastewater. Additionally, this study aims to analyse the correlation between the reduction in TSS and COD concentrations after the coagulation process. The results showed that kapok banana peel powder has polyelectronic properties and contains carboxyl, hydroxyl, and amide groups acting as active components in the coagulation-flocculation process. The coagulation-flocculation process was efficient at 400 mg biocoagulant, with reduction efficiencies of 92% for TSS and 73% for COD. Based on Pearson correlation analysis using SPSS, the reduction in TSS and COD concentrations had a very strong (r=0.954) and significant (Sig.=0.000) relationship.


Keywords


COD, Kepok banana peel, Natural coagulant, Restaurant wastewater, TSS

Full Text:

PDF

References


Agustiani, K., & Mirwan, M. (2024). Analisis kualitas air limbah domestik perkantoran berdasarkan parameter COD, amonia, dan TSS. Scientica: Jurnal Ilmiah Sains dan Teknologi, 2(7), 55-64.

Angrianto, N., Manusawai, J., & Sinery, A. (2021). Analisis kualitas air lindi dan permukaan pada areal TPA Sowi Gunung dan sekitarnya di Kabupaten Manokwari Papua Barat.

Arifiyana, D., & Devianti, V. A. (2020). Biosorpsi logam besi (Fe) dalam media limbah cair artifisial menggunakan biosorben kulit pisang kepok (musa acuminate). Jurnal Kimia Riset, 5(1).

Bangun, V. (2018). Studi penurunan total suspended solid (TSS), chemical oxygen demand (COD) dan minyak dan lemak dengan metode dissolved air flotation (DAF). Medan: Universitas Sumatera Utara.

Beasley, M. M., Bartelink, E. J., Taylor, L., & Miller, R. M. (2014). Comparison of transmission FTIR, ATR, and DRIFT spectra: implications for assessment of bone bioapatite diagenesis. Journal of Archaeological Science, 46, 16-22.

Bimantara, H. A. (2021). Efisiensi removal COD, TSS dan fluoride pada limbah cair industri asam fosfat dengan metode elektrokoagulasi. Inisiasi, 137-152.

Cakrawati, Made and N. H. Mustika. (2012). Bahan pangan gizi dan kesehatan, Bandung: Alfabeta.

Coniwanti, P., Mertha, I. D., & Eprianie, D. (2013). Pengaruh beberapa jenis koagulan terhadap pengolahan limbah cair industri tahu dalam tinjauannya terhadap Turbidity, TSS dan COD. Jurnal Teknik Kimia, 19(3).

Fajar, M. (2020). Analyzing the Rapid Mixing Time Effect on Coagulation–Flocculation Process using Moringa Oleifera. Journal of Multidisciplinary Academic, 4(3), 139-144.

Hanifah, H. N., Hadisoebroto, G., Turyati, T., & Anggraeni, I. S. (2020). Efektivitas biokoagulan cangkang telur ayam ras dan kulit pisang kepok (musa balbisiana abb) dalam menurunkan turbiditas, tds, dan tss dari limbah cair industri farmasi. al Kimiya: Jurnal Ilmu Kimia dan Terapan, 7(1), 47-54.

Hendrawati, H., Sumarni, S., & Nurhasni, N. (2016). Penggunaan kitosan sebagai koagulan alami dalam perbaikan Kualitas air danau. Jurnal Kimia VALENSI, 1(1), 1-11.

Herawati, A., Asti, R., Ismuyanto, B., Nanda, J., & Hidayati, A. D. S. N. (2017). Pengaruh pH dan dosis koagulan ekstrak biji kelor dalam koagulasi terhadap pengurangan kekeruhan limbah cair. Jurnal Rekayasa Bahan Alam dan Energi Berkelanjutan, 1(1), 25-28.

Hertika, A. M. S., Putra, R. B. D. S., & Arsad, S. (2022). Kualitas air dan pengelolaannya. Universitas Brawijaya Press.

Kurniasih, M., & Kartika, D. (2011). Sintesis dan karakterisasi fisika-kimia kitosan. Jurnal inovasi, 5(1), 42-48.

Kusniawati, E., Pratiwi, I., & Antari, D. G. V. (2023). The utilization of biocoagulant from melon seeds powder towards the decrease in pH, TSS and TDS in tofu industrial liquid waste. Jurnal Cakrawala Ilmiah, 2(7), 3099-3108.

Lafiyah, I. Pemanfaatan biji asam jawa sebagai koagulan untuk menurunkan kadar BOD dan TSS limbah cair rumah makan. Jurnal Teknologi Lingkungan Lahan Basah, 5(1).

Linggasari, S. (2023). Instalasi pengolahan limbah cair di stockpile batubara PT. X. Jurnal Teknologi Pertambangan, 8(2), 54-62.

Lubis. (2012). Pengaruh penambahan tepung kulit pisang raja (musa paradisiaca) terhadap daya terima kue donat, Skripsi Universitas Sumatera Utara.

Makbul, R., Desi, N., & Marzuki, I. (2022). Analisis mutu air berdasarkan indeks pencemaran pada outlet limbah cair Pasar Terong Kota Makassar. Warta LPM, 20-28.

Mawaddah, F. (2014). Pemanfaatan biji kecipir (psophocarpus tetragonolobus l.) sebagai koagulan alami dalam pengolahan limbah cair industri tempe, Palembang: Jurusan Teknik Kimia Politeknik Negeri Sriwijaya.

Murdikaningrum, G., Kencanawati, K., Ramdhani, B. R., & Ramdani, R. (2022). Utilization of sludge from textile wastewater treatment plants as raw material for iron coagulant. Sainteks: Jurnal Sains dan Teknik, 4(2), 90-103.

Nafiadi, N. M. (2013). pencemaran air sungai Garuda akibat pembuangan limbah industri tahu di Kecamatan Sragen Kabupaten Sragen, Universitas Muhammadiyah Surakarta: Doctoral dissertation.

Nasrulloh, S. Q., Dewi, E. R. S., & Dzakiy, M. A. (2021, November). Kombinasi kitosan cangkang keong sawah (pila apullacea) dan kerang darah (anadara granosa) sebagai biokoagulan dalam menurunkan kadar COD, TSS pada limbah cair batik. In Seminar Nasional Sains & Entrepreneurship (Vol. 1, No. 1).

Ngili, Y. (2013). Protein dan enzim, Bandung: Rekayasa Sains.

Octavianka, H., & Purnomo, A. (2023). Perbandingan kemampuan poly aluminum chloride (PAC) dan biokoagulan dari tepung jagung pada instalasi pengolahan air bersih di PT Semen Indonesia. Jurnal Teknik ITS, 12(2), D117-D122.

Qurbaniah, M. (2017). Pemanfaatan kulit pisang kepok sebagai adsorben zat organik pada air gambut dengan variasi waktu pengadukan. Ar-Razi Jurnal Ilmiah, 5(1).

Rahmi, L., Lisha, S. Y., & Riyandini, V. L. (2023). Teknologi plasma dielectric barrier discharge dalam mengurangi BOD, COD limbah cair industri kelapa sawit. Jurnal Sains dan Teknologi: Jurnal Keilmuan dan Aplikasi Teknologi Industri, 23(1), 195-202.

Setyawati, A. R. (2018). Efektivitas kulit pisang klutuk (musa balbisiana colla) dan kepok (musa paradisiaca linn.)) Sebagai biokoagulan limbah ruang linen rumah sakit (Doctoral dissertation, UAJY)

Silalahi, A. M., Fadholah, A., & Artanti, L. O. (2020). Isolasi dan identifikasi kitin dan kitosan dari cangkang susuh kura (sulcospira testudinaria). Pharmaceutical Journal of Islamic Pharmacy, 4(1), 1-9.

Ulfa, M. (2022). Pemanfaatan serbuk biji flamboyan (delonix regia) sebagai biokoagulan pada pengolahan limbah cair UPTD rumah pemotongan hewan Kota Banda Aceh (Doctoral dissertation, UIN Ar-Raniry).

Zahra, L. Z., & Purwanti, I. F. (2015). Pengolahan limbah rumah makan dengan proses biofilter aerobik. Jurnal Teknik ITS, 4(1), D35-D39.




DOI: http://dx.doi.org/10.62870/jip.v13i1.22122

Refbacks



Jurnal integrasi Proses (JIP) has been indexed by:

                                         

 

 


This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.