Production and Characterization of Natural Acid-Base Indicator of Kendi Belang and Kendi Bukacu for School Chemistry Experiment

Wahyu Fatihah, Robby Zidny

Abstract


The use of litmus paper seems wastefull and less environmentally friendly because it is only used once. For schlools that have difficulty getting litmus paper it can be a practicum obstacle to determine the acidity of the sample. In order to anticipate this problem, indicator paper was made using extracts of the telang flower (Clitoria ternatea) and the kencana ungu flower (Ruellia simplex) plant extracts. The purpose of the study was to observe the color changes that occurred in acid-base paper indicator namely KENDI BELANG (Kertas Indikator Bunga Telang) and KENDI BUKACU (Kertas Indikator Bunga Kencana Ungu) samples for a certain period of time. Other physical changes such as color, odor, flexibility and paper fibers were also observed. The research used an experimental method for 30 days. Research using experimental method for 30 days. The telang flowers and the kencana ungu are obtained from the environment around the house and then extracted. Whatman filter paper was macerated in plant extracts of telang flower (Clitoria ternatea) and purple golden flower (Ruellia simplex), with the addition of aquades and 70% alcohol as solvent. KENDI BELANG using 70% alcohol solvent produces the best quality indicator paper, because there is no change in color and other physical changes during observation. While less optimal result was found on KENDI BUKACU using distilled water, because the indicator paper produces an unpleasant odor, slightly stiff, and there was a color gradations in some samples of acids and bases.

Keywords


Natural indicators; Acid base; Chemistry learning; School chemistry experiment

Full Text:

PDF

References


Anastas, P. & Warner, J.C. 1998. Green Chemistry: Theory and Practice; Oxford University Press: New York, NY, USA.

Andaria, S. 2018. Dye Sensitized Solar Cell Dengan Ekstrak Bunga Kencana Ungu (Ruellia tuberosa L.) Sebagai Pemeka Cahaya. Skripsi. Palembang: Universitas Sriwijaya.

Ardilla, N., Teja, D. S., & Eni, W. 2019. Studi Pemanfaatan Ekstrak Bunagn Kencana Ungu (Reullia tuberosa Linn.) Sebagai Indikator Alami untuk mendeteksi Formalin. (Doctoral dissertation, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam).

Dian, Y., Bambang, S., & Rini, Y. (2014). Pengaruh lama ekstraksi dan konsentrasi pelarut etanol terhadap sifat fisika-kimia ekstrak daun stevia (stevia rebaudiana bertoni m.) Dengan metode microwave assisted extraction (MAE). Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 2(1), 35-41.

Evangeline, I, Barithazar, N. dan Gakuba, E. (2020). Biosynthesis of Anthosianins and Their Aplication as Food Addtives. Journal of Academia and Industrial Research: 9(1), 10-20.

Gustriani, N., Novitriani, K., & Mardiana, U. (2016). Penentuan trayek pH ekstrak kubis ungu (brassica oleracea l) sebagai indikator asam basa dengan variasi konsentrasi pelarut etanol. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada: Jurnal Ilmu-ilmu Keperawatan, Analis Kesehatan dan Farmasi, 16(1), 94-100.

Ingrath, W., Nugroho, W. A., Yulianingsih, R. 2015. Ekstraksi Pigmen Antosianin Dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus costaricensis) Sebagai Pewarna Alami Makanan dengan Menggunakan Microwave (Kajian Waktu Pemanasan dengan Microwave dan Penambahan Rasio Pelarut Aquadest dan Asam Sitrat). Jurnal Bioproses Komoditas Tropis. 3(3): 1-8.

Marwati, S. Kestabilan Warna Ektrak Kubis Ungu (Brassica oleracea L) Sebagai Indikator Alami Titrasi Asam-Basa. Jurnal FMIPA UNY.Yogyakarta. 2010.

Moulana, R., Juanda, J., Rohaya, S., & Rosika, R. (2012). Efektivitas Penggunaan Jenis Pelarut dan Asam dalam Proses Ekstraksi Pigmen Antosianin Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L). Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia, 4(3).

Nasriati, 2021. Manfaat Bunga Telang. Kompas.com dan 99.co/id.

Nursaerah, R. (2010). Mempelajari Ektraksi Pigmen Antosianin dari Kulit Manggis (Garcinia Mangostana L) Dengan Berbagai Jenis Pelarut. Jurnal FT UNPAS. Bandung.

Padmaningrum, R. T., Marwati, S., & Wiyarsi, A. (2012, June). Karakter ekstrak zat warna kayu secang (Caesalpinia sappan L) sebagai indikator titrasi asam basa. In Prosiding Seminar Nasional Penelitian, Pendidikan dan Penerapan MIPA Hal. K-1–K-9., Fakultas MIPA, Universitas Negeri Yogyakarta.

Ramdan, U. M. (2017). Efektivitas konsentrasi etanol untuk ekstraksi pewarna alami kembang telang (Clitoria ternatea L.) dan aplikasinya sebagai alternatif indikator asam basa. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada: Jurnal Ilmu-ilmu Keperawatan, Analis Kesehatan dan Farmasi, 17(1), 33-40.

Rita,F.,Fithri, C. 2015. Ekstrak Antosianin Limbah Kulit Manggis Metoda Microwave Assisted Extraction (lama Rktraksi dan Rasio Bahan Pelarut). Jurnal Pangan dan Agroindustri. 3(2); 15-19.

Rusiani, A. F., & Lazulva, L. (2017). Pengembangan Penuntun Pratikum Titrasi Asam Basa Menggunakan Indiktor Alami berbasisi Saintifik. JTK (Jurnal Tadris Kimiya), 2(2), 159-168.

Safitri, S., Melati, H. A., & Hadi, L. 2019. Pembuatan Kertas Indikator Alami Sebagai Alat Pratikum Penentukan Asam Basa Suatu Larutan. Jurnal Pendidikan dan Pembelajaran Khatulistiwa, 8(3).

Sari, A. N., Tazkiya, A., & Mafira, Y. (2021). Ekstrak Aquades Bungan Kencana Ungu Ruellia simplex) Sebagai Pewarnaan Alternatif Preparat Sediaan Apusan Darah Tepi (SADT). Prosiding Biotik, 9(1).

Suryadnyani, N. M. D., Ananto, A. D., & Deccati, R. F. (2021). Pembuatan paper kit test ekstrak etanol bunga telang (Clitoria ternatea L.) untuk identifikasi formalin pada makanan. Lumbung Farmasi: Jurnal Ilmu Kefarmasian, 2(2), 118-124.

Susilawati, E., & Salnus, S. (2021). Studi Potensi Ekstrak Antosianin Dari Kulit Manggis (Garcinia Mangostana) Sebagai Pewarna Apusan Darah Tepi (Adt) Dalam Melihat Gambaran Leukosit. Jurnal TLM Blood Smear, 2(1), 6-12.

Torskangerpoll, K., & Andersen, Ø. M. (2005). Colour stability of anthocyanins in aqueous solutions at various pH values. Food chemistry, 89(3), 427-440.

Virliantari, D. A., Maharani, A., Lestari, U., & Ismiyati, I. (2018). Pembuatan Indikator Alami Asam-Basa Dari Ekstrak Kulit Bawang Merah (Allium ascalonicum L.). Prosiding Semnastek.

Widiani, N. N. A. (2019). Kerinlang (Inovasi Kertas Indikator Asam Basa Dari Bunga Telang). Jurnal Analis Medika Biosains (JAMBS), 2(2), 161-170.

Yusuf, A. G., Najiyah, N., Mulyono, E. W. S., & Abdilah, F. (2021). Studi Literatur Potensi Ekstrak Zat Warna Alam sebagai Indikator Asam Basa Alternatif. Fullerene Journal of Chemistry, 6(2), 124-134.

Zidny, R. & Eilks, I. (2022). Learning about Pesticide Use Adapted from Ethnoscience as a Contribution to Green and Sustainable Chemistry Education. Education Sciences. 12, 227.




DOI: http://dx.doi.org/10.30870/educhemia.v8i1.16541

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Wahyu Fatihah, Robby Zidny

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

EduChemia Indexed by:

    

             

                                                                                                                                                                                      More Indecxing... 

 

Creative Commons License

EduChemia (Jurnal Kimia dan Pendidikan) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

________________________________________________________

EduChemia (Jurnal Kimia dan Pendidikan) ISSN 2502-4778 (print) | ISSN 2502-4787 (online)
Published by Department of Chemistry Education - Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
Address : Jl. Ciwaru Raya No. 25, Sempu, Kota Serang, Banten 42117, Indonesia
Email  : educhemia@untirta.ac.id