Isolation and Characterization of Pectin from Waste of “Raja Nangka” Banana Peels (Musa acuminata (AAA cv))

Mardiana Prasetyani Putri, Prima Agusti Lukis, Leny Putri Mawarni

Abstract


Raja nangka banana peel contains pectin (10-21%), lignin (6-12%), and galacturonic acid. Pectin is a D-galacturonic acid polymer which connected with the β-1,4-glycosidic bond. Pectin was benefitted a gel form material and thickener making jam and low-calorie food. Pectin was generated with an isolation process. The purpose of this research was isolated and characterized pectin from raja nangka banana peel waste, and then pectin was obtained characterized for know pectin quality. Pectin isolation was done with the reflux extraction method. Pectin extraction uses chloric acid 1 N solvents. Pectin isolation was done at pH 1,5 temperature 90°C for 80 minutes. The purpose of testing for the function group was known as groups in pectin isolation. The functional group in pectin was got and then characterized with FTIR to show group vibration OH, CH3, C=O, C-H-, and R-O-R, with a wavelength respectively 3.448,366; 2.930,022; 1649,310; 1385,247 and 1146,453. Other than, pectin physical nature was done such as water content (0,061%), ash content (1,994%), equivalent weight (748,29%), methoxyl content (6,90%), galacturonic acid (250,88%) and esterification degree (0,0156%). Pectin characterization was got correct with pectin quality standard based on IPPA (International Pectin Producers Association).

Keywords


Extraction; Pectin; “Raja Nangka” Banana Peels

Full Text:

PDF

References


Akhmalludin, K. A. (2009). Pembuatan Pektin dari Kulit Coklat dengan Cara Ekstraksi. Universitas Diponegoro Semarang.

Aziz, T., Johan, M. E. G., & Sri, D. (2018). Pengaruh Jenis Pelarut, Temperatur dan Waktu Terhadap Karakterisasi Pektin Hasil Ekstraksi dari Kulit Buah Naga (Hylocereus polyrhizus ). Jurnal Teknik Kimia, 24(1), 17–27.

Budiyanto, A., & Yulianingsih. (2008). Pengaruh Suhu dan Waktu Ekstraksi Terhadap Karakter Pektin dari Ampas Jeruk Siam (Citrus nobilis L). Jurnal Penelitian Pascapanen Pertanian, 5(2), 37–44.

Constenla, D., & Lozano, J. E. (2003). Kinetic Model of Pectin Demethylation. Latin American Applied Research, 33(2), 91–95.

Demsi, R. P., Rahim, E. A., Ruslan, R., & Ys, H. (2019). Ekstraksi Pektin Pada Kulit Buah Kluwih (Artocarpus camansi Blanko) Pada Berbagai Suhu dan Konsentrasi Asam Sitrat. KOVALEN: Jurnal Riset Kimia, 5(1), 100–108.

Dewanti, R. (2008). Kewirausahaan. Jakarta: Mitra Wacana Media.

Febriyanti, Y., Razak, A. R., & Sumarni, N. K. (2018). Ekstraksi dan Karakterisasi Pektin dari Kulit Buah Kluwih (Artocarpus camansi Blanco). KOVALEN: Jurnal Riset Kimia, 4(1), 60–73. https://doi.org/10.22487/kovalen.2018.v4.i1.10185

Fitria, V. (2013). Karakterisasi Pektin Hasil Ekstraksi dari Limbah Kulit Pisang Kepok (Musa balbisiana ABB). UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.

Hanum, F., Kaban, I. M. D., & Tarigan, M. A. (2012). Ekstraksi Pektin dari Kulit Buah Pisang Raja (Musa sapientum). Jurnal Teknik Kimia, 1(2), 21–26.

Hariyati, M. N. (2006). Ekstraksi Dan Karakterisasi Pektin Dari Limbah Proses Pengolahan Jeruk Pontianak (Citrus nobilis var microcarpa). Skripsi.

Kesuma, N. K. Y., Widarta, I. W. R., & Permana, I. D. G. M. (2018). ’Pengaruh Jenis Asam dan pH Pelarut Terhadap Karakteristik Pektin dari Kulit Lemon (Citrus limon). 7(4), 192–203.

Krisnayanti dan syamsudin, S. (2013). Pengaruh Suhu Ekstraksi Kulit Buah Papaya Dengan Pelarut HCl 0,1N Pada Pembuatan Pektin. Jurnal Konversi Universitas Muhammadiyah Jakarta, 2(1), 47–56. https://doi.org/10.24853/konversi.2.1.

Madjaga, B. H., Nurhaeni, N., & Ruslan, R. (2017). Optimalisasi Ekstraksi Pektin dari Kulit Buah Sukun (Artocarpus altilis). Kovalen, 3(2), 158. https://doi.org/10.22487/j24775398.2017.v3.i2.8722

Meilina, H., & Sailah, I. (2003). Produksi Pektin dari Kulit Jeruk Lemon ( Citrus Medica ). Prosiding Simposium Nasional Polimer V, 5, 117–126.

Mohapatra, D., Mishra, S., & Sutar, N. (2010). Banana and its By-Product Utilisation: An Overview. Journal of Scientific and Industrial Research, 69(5), 323–329.

Muhiedin, F. (2008). Efisiensi Proses Ekstraksi Oleorisisn Lada Hitam dengan Metode Ekstraksi Multi Tahap. Universitas Brawijaya Malang.

Nurdjanah, N., & Usmiati, S. (2006). Ekstraksi dan Karakterisasi Pektin dari Kulit Labu Kuning. Jurnal Penelitian Pascapanen Pertanian, 3(1), 13–23.

Perina, I., Satiruiani, Soetaredjo, F. E., & Hindarso, H. (2007). Ekstraksi Pektin dari Berbagai Macam Kulit Jeruk. Jurnal Ilmiah Widya Teknik, 6(1), 1–10.

Prasetyowati, Sari, K. P., & Pesantri, H. (2009). Ekstraksi Pektin Dari Kulit Mangga. Jurnal Teknik Kimia, 16(4), 42–49.

Rahmawati, E., Putri, M. P., & Manggara, A. B. (2018). Ekstraksi dan Karakterisasi Pektin Daun Karet Kebo (Ficus elastica Roxb .). Prosiding Seminar Nasional Sains, Teknologi Dan Analisis, (1), 111–114. Kediri: IIK Press.

Susilo, Handayani, H., Darmayani, S., Shofi, M., & Puji Raharjeng, A. R. (2018). RAPD Analysis of the Genetic Diversity among Accessions of Micropropagation Bananas from Indonesia. Journal of Physics: Conference Series, 1114(1), 1–7. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1114/1/012137

Tuhuloula, A., Budiyarti, L., & Fitriana, E. N. (2013). Karakterisasi Pektin dengan Memanfaatkan Limbah Kulit Pisang Menggunakan Metode Ekstraksi. Jurnal Konversi, 2(1), 21–27. https://doi.org/10.20527/k.v2i1.123




DOI: http://dx.doi.org/10.30870/educhemia.v5i1.6737

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 mardiana prasetyani putri, Prima Agusti Lukis, Leny Putri Mawarni

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

EduChemia Indexed by:

   

                                                                                                                                                                                                                                                 More Indecxing...                                                         

Creative Commons License

EduChemia: Jurnal Kimia dan Pendidikan is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

________________________________________________________

EduChemia: Jurnal Kimia dan Pendidikan ISSN 2502-4779 (print) | ISSN 2502-4787 (online)
Published by Department of Chemistry Education - Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
Address : Jl. Ciwaru Raya No. 25, Sempu, Kota Serang, Banten 42117, Indonesia
Email  : [email protected]