Sodium Cyclamate Identification and Determination of Dawet Ice Sold in Wedi District Indonesia

Makhabbah Jamilatun, Pradea Indah Lukito, Ira Dwi Astuti

Abstract


Sweeteners are food additives that are added to food or beverages to create a sweet taste, improve taste, aroma as well as a source of calories for the body. Sodium cyclamate is a sweetener food additive that is permitted to be used in food products but is often misused by food manufacturers. Excessive consumption of sodium cyclamate can cause bladder cancer, stomach pain, headache, and fever. This study aims to determine the content of sodium cyclamate in dawet ice sold in Wedi District. This study uses descriptive methods for both qualitative and quantitative. Identification of sodium cyclamate content in dawet ice sold in Wedi District using the precipitation test method, determination of sodium cyclamate content was determined quantitatively using UV-visible spectrophotometry. The results of the precipitation test showed that 5 positive samples contained artificial sodium cyclamate, with sodium cyclamate levels of 58.683 mg/L, 79.466 mg/L, 95.066 mg/L, 94.116 mg/L, and 79.5 mg/L, respectively. The conclusion is that the sodium cyclamate content in dawet ice sold in Wedi District from all samples analyzed does not exceed the maximum usage limit set by BPOM Regulation of the Republic of Indonesia No. 4 of 2014, concerning the Maximum Limit for the Use of Sweetener Food Additives, amounted to 250 mg/kg


Keywords


sodium cyclamate, dawet ice, wedi district

Full Text:

PDF

References


[BSN] Badan Standardisasi Nasional. (1996). SNI 01-4270-1996. In Standar Nasional Indonesia: Susu Sereal.

BPOM. (2014). Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat Dan Makanan Republik Indonesia Nomor 4 Tahun 2014 Tentang Batas Maksimum Penggunaan Bahan Tambahan Pangan Pemanis. Farmakovigilans, 53.

Hadju, N. A., Tuju, I. T. D. J., Ludong, I. M. M., Langi, I. T. M., Pertanian, J. T., Hadju, N. A., Tuju, T. D. J., Ludong, M. M., Langi, T. M., Ratulangi, U. S., & Ratulangi, U. S. (2013). Analisis Zat Pemanis Buatan Pada Minuman Jajanan Yang Dijual Di Pasar Tradisional Kota Manado. Cocos, 2(1).

Handayani, T., & Agustina, A. (2015). Penetapan Kadar Pemanis Buatan (Na-Siklamat) Pada Minuman Serbuk Instan Dengan Metode Alkalimetri. Jurnal Farmasis Sains Dan Praktis, I(1).

Hidayat, R. (2019). Penetapan Kadar Natrium Siklamat pada Minuman Jajanan yang Dijual di Sekolah Dasar Jalan Sunggal No 223 Medan secara Spektrofotometri Uv. Skripsi, 223.

Kurnia, Ni. F. (2017). Analisis Pemanis Buatan Na-Siklamat dalam Minuman Ringan Kemasan Gelas yang Beredar di Mojosongo Surakarta secara Spektrofotometri UV-VIS. Universitas Setia Budi.

Marliza, H., Mayefis, D., & Islamiati, R. (2020). Analisis Kualitatif Sakarin dan Silamat pada Es Doger di Kota Batam. Jurnal Farmasi Dan Ilmu Kefarmasian INDONESIA, 6(2). https://doi.org/10.20473/jfiki.v6i22019.81-84

Misrawati, W., Karimuna, L., & Asyik, N. (2020). Analisis kandungan zat pemanis sakarin dan siklamat pada jajanan es campur yang beredar di sekolah dasar dalam mendukung keamanan pangan. Jurnal Sains Dan Teknologi …, 4(6).

Nurjannah, S. (2012). Analisis Penggunaan Zat Pemanis Dan Zat Pewarna Sintetis Berbagai Merek Produk Saus Lombok Lokal Di Pasar Tradisional Terong Makassar. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9).

Padmaningrum, R. T., & Marwati, S. (2015). Validasi metode analisis siklamat secara spektrofotometri dan turbidimetri. Jurnal Sains Dasar, 4(1).

Rosdayani. (2018). Identifikasi Pemanis Buatan Natrium Siklamat pada Es Teler yang di Jual Di Kecamatan Kambu Kota Kendari Suawesi Tenggara. Karya Tulis Ilmiah.

Sarumaha, Y. K. (2019). Analisis Siklamat pada Minuman Serbuk dan Kemasan dengan Metode Spektrofotometri UV-Vis. Skripsi.

Simarmata, S. R. (2018). Analisis Kadar Siklamat Pada Es Dawet Secara Gravimetri. In Karya Tulis Ilmiah.

Siregar, I. B. L., Chahaya, I., & Marsaulina, I. (2013). Analisis Kandungan Rhodamin B dan Pemanis Buatan (Sakarin) pada Buah Semangka (Citrullus Lanatus) yang Dijual di Pasar Tradisional dan Pasar Moderen Kota Medan Tahun2013. Jurnal Kesehatan Masyarakat Universitas Sumatera Utara.

Suliati. (2020). Analisis Kandungan Sakarin Dan Siklamat Dalam Minuman Es Campur dan Es Dwet Yang Dijual Di Kawasan Kopelma Darussalam Kecamatan Syiah Kuala Banda Aceh. Universitas Islam Negeri Ar-Raniry.

Utomo, Y., Hidayat, A., Dafip, M., & Sasi, F. A. (2012). Studi Histopatologi Hati Mencit (Mus musculus L.) Yang Diinduksi Pemanis Buatan. Jurnal MIPA Unnes, 35(2), 114470.




DOI: http://dx.doi.org/10.33512/fsj.v4i1.14206

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.